HomeShëndeti

Studim: Njerëzit që jetojnë deri në 100 vjeç kanë nënshkrime unike…

Njerëzit që jetojnë deri në moshën 100 vjeç e lart mund të kenë baktere të veçanta të zorrëve që ndihmojnë në shmangien e infeksioneve, sipas një studimi të ri nga Japonia.

Rezultatet sugjerojnë se këto baktere dhe përbërjet specifike që prodhojnë – të njohura si “acide biliare dytësore” – mund të kontribuojnë në një zorrë të shëndetshme dhe, nga ana tjetër, plakje të shëndetshme.

Megjithatë, nevojiten shumë më tepër kërkime për të ditur nëse këto baktere nxisin jetëgjatësi jashtëzakonisht të gjatë. Gjetjet e tanishme, të botuara të enjten (29 korrik) në revistën Nature, tregojnë vetëm një lidhje mes këtyre baktereve të zorrëve dhe jetës së 100-të; ata nuk vërtetojnë se këto baktere i bënë njerëzit të jetojnë më gjatë, tha autori i studimit Dr. Kenya Honda, profesor në Departamentin e Mikrobiologjisë dhe Imunologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Keio në Tokio.

“Megjithëse mund të sugjerojë që këto baktere që prodhojnë acid biliare mund të kontribuojnë në jetëgjatësi më të madhe, ne nuk kemi asnjë të dhënë që tregon lidhjen shkak-pasojë midis tyre,” tha Honda.

Mikrobi i zorrëve “nënshkrimi” 

Komuniteti i baktereve dhe mikroorganizmave të tjerë që jetojnë në zorrë, i njohur si mikrobioma e zorrëve, dihet se luan një rol në shëndetin tonë dhe ndryshon me kalimin e moshës. Për shembull, të kesh më pak diversitet në llojet e baktereve të zorrëve është lidhur me dobësinë në të rriturit e moshuar. Por studiuesit dyshuan se njerëzit që mbushin moshën 100 vjeç mund të kenë baktere të veçanta të zorrëve që kontribuojnë në shëndet të mirë. Në të vërtetë, njëqindvjeçarët priren të jenë në rrezik më të ulët të sëmundjeve kronike dhe infeksioneve në krahasim me të rriturit e moshuar që nuk e arrijnë këtë moshë.

Në studimin e ri, studiuesit ekzaminuan mikrobiotën e zorrëve të 160 -vjeçarëve, të cilët ishin mesatarisht 107 vjeç. Ata krahasuan mikrobiotën e zorrëve të njëqindvjeçarëve me ato të 112 njerëzve të moshës 85 deri në 89 vjeç dhe 47 njerëzve të moshës 21 deri në 55 vjeç.

Ata zbuluan se njëqindvjeçarët kishin një “nënshkrim” të veçantë të mikrobeve të zorrëve që nuk shiheshin në dy grupmoshat e tjera. Për shembull, disa lloje të baktereve u pasuruan ose u varfëruan në qindvjeçarë në krahasim me dy grupet e tjera.

Studiuesit pastaj analizuan metabolitët e zorrëve (produktet e metabolizmit) në të tre grupet dhe zbuluan se njëqindvjeçarët kishin nivele dukshëm më të larta të të ashtuquajturve acide biliare sekondarë në krahasim me dy grupet e tjera.

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit, biliare është lëngu i verdhë-jeshil që prodhohet nga mëlçia dhe ruhet në fshikzën e tëmthit. Acidet biliare janë komponime në biliare që ndihmojnë në tretjen, veçanërisht të yndyrave. Pasi mëlçia prodhon acide biliare, ato lëshohen në zorrë, ku bakteret i modifikojnë ato kimikisht në acide biliare dytësore, sipas një punimi të vitit 2009 të botuar në revistën Diabetes Care .

Studiuesit gjetën nivele veçanërisht të larta të një acidi biliare sekondar të quajtur acidi isoololithocholic (isoalloLCA) te njëqindvjeçarët. Autorët nuk e dinin se çfarë procesi metabolik bakteret përdornin për të prodhuar isoalloLCA, kështu që ata vendosën për ta identifikuar. Ata shqyrtuan shtamet bakteriale të zorrëve nga një 110-vjeçar i cili kishte nivele veçanërisht të larta të acideve biliare sekondarë dhe zbuluan se bakteret që i përkisnin një familje të quajtur Odoribacteraceae prodhonin isoalloLCA.

Për më tepër, isoalloLCA u zbulua se kishte veti të fuqishme antimikrobiale, që do të thotë se mund të pengojë rritjen e baktereve “të këqija” në zorrë. Në eksperimentet në enët laboratorike dhe në minj, autorët zbuluan se isoalloLCA ngadalësoi rritjen e Clostridium difficile, një bakter që shkakton diarre të rëndë dhe inflamacion të zorrës së trashë. IsoalloLCA gjithashtu frenoi rritjen e enterokokeve rezistente ndaj vancomycin, një lloj bakterie rezistente ndaj antibiotikëve që dihet se shkakton infeksione në mjediset spitalore.

Gjetjet sugjerojnë që isoalloLCA mund të kontribuojë në një zorrë të shëndetshme duke parandaluar rritjen e baktereve të këqija.


TË NGJASHME