HomeLajme

Studim/ Qentë Rakun sjellin sëmundje dhe janë kërcënim për biodiversitetin

Ata janë të lezetshëm dhe të mbuluar me qime, dhe mund të bëhen dëmtuesit më të mëdhenj të Mbretërisë së Bashkuar.

Qentë rakun, janë anëtarë ekzotikë të familjes së dhelprës, vendas në Japoni, Kinë dhe Siberi, dhe janë një nga speciet më shkatërruese për t’u vendosur në Britani, thonë ekspertët.

Një studim i “skanimit të horizontit” i financuar nga Departamenti i Mjedisit, Ushqimit dhe Çështjeve Rurale identifikoi qenin Rakun si kafshët e vetme në një listë me 20 specie invazive që mund të arrijnë në brigjet e Mbretërisë së Bashkuar dhe të shkatërrojnë jetën e egër vendase ose të sjellin sëmundje.

Qentë rakunë u futën në Bashkimin e vjetër Sovjetik në mesin e shekullit të 20-të, duke përfshirë në shtetet Balltike të tilla si Letonia. Të kultivuar historikisht për leshin e tyre, qentë Rakunë u arratisën dhe janë përhapur me shpejtësi në Evropën kontinentale në vitet e fundit, duke kolonizuar vendet e Evropës Veriore si Finlanda, Suedia dhe Danimarka, megjithë përpjekjet për çrrënjosjen, dhe duke u parë në Francë, Gjermani, Poloni dhe Hollandë.

Kafshët janë mbajtur në Britani si kafshë shtëpiake ekzotike, por që nga viti 2019 është e paligjshme blerja ose shitja e tyre. Vitin e kaluar, një qen i egër Rakuni u kap dhe u vra në Uells. Këtë vit, një qen racor është parë në Lincolnshire dhe një kafshë tjetër u vodh nga një kopsht zoologjik në Oldham. Kafshët janë të njohur si skapologët e botës së gjitarëve.

Sipas Shoqatës së Gjitarëve, e cila po u bën thirrje njerëzve të raportojnë çdo shikim të kafshëve, speciet omnivore mund të përbëjnë një kërcënim për speciet e rralla vendase duke përfshirë amfibët, gjitarët e vegjël dhe zogjtë që folezojnë tokën. Qentë rakunë gjithashtu mund të transmetojnë një numër sëmundjesh te njerëzit.

Qentë Rakun klasifikohen si një specie invazive jo-vendase, të cilat konsiderohen si një nga kërcënimet kryesore për biodiversitetin.

Ndërsa shumica e specieve jo-vendase shkaktojnë pak probleme nëse vendosen në Britani, midis 10% dhe 15% klasifikohen si problematike sepse kërcënojnë jetën e egër vendase ose sjellin sëmundje. Sipas qeverisë, speciet invazive jo-vendase, duke përfshirë thurrëzat japoneze dhe brinjën aziatike i kushtuan ekonomisë 1.8 miliardë funte çdo vit.


TË NGJASHME