HomeLifestyle

Studim: Sèksi dhe paratë nuk janë çelësi për një martesë të lumtur, ja cili është sekreti

Paraja nuk blen lumturinë ose një martesë të suksesshme dhe as seksi nuk mund të garantojë një gjë të tillë. Në fakt, sekreti i vërtetë për një marrëdhënie të gjatë dhe të begatë është ai që mund të mos e prisni: Është qëndrimi së bashku me familjen e partnerit tuaj, sipas hulumtimit nga Universiteti i Nikozisë në Qipro.

Studimi tregoi se të qëndruarit së bashku dhe marrëdhëniet e partnerëve të tyre me familjen e tyre ishin më të rëndësishmet. Marrëdhëniet e mira me familjen dhe miqtë u shoqëruan gjithashtu me “më shumë vite në një lidhje”, siç ishte edhe “besnikëria dhe besueshmëria”.

Ammanda Major, drejtuese e praktikës klinike në Relate, i tha Daily Mail se këto gjetje nuk ishin veçanërisht befasuese. “Të shkojmë mirë me miqtë e njëri-tjetrit dhe të ndihemi të qetë me ta ‘lyen’ mekanikën personale dhe sjell një ndjenjë përkatësie,” tha ajo. “Problemet lindin në çdo marrëdhënie afatgjatë, dhe të kesh një familje mbështetëse rreth teje, veçanërisht nëse ata nuk gjykojnë ose përpiqen të zbatojnë një zgjidhje, ndihmon kur çiftet janë më të rrezikuarit.”

Eksperimenti i Nikosisë, i kryer nga shkencëtarët socialë Menelaos Apostolou dhe Christoforos Christoforou, pyeti qindra njerëz për marrëdhëniet e tyre, duke pyetur se cilat cilësi ishin më të rëndësishmet kur ishte fjala për marrëdhëniet romantike. 

Burrat thanë se “kënaqësia seksuale” dhe “kompromisi” ishin thelbësore për suksesin e tyre, por gratë mendonin se ishte më e rëndësishme që partneri i tyre të ishte “i përkushtuar ndaj tyre” për të arritur një partneritet të këndshëm. Por sigurisht, të dy palët pajtohen se: Partneri i tyre duhet të shoqërohet me miqtë dhe familjen e tyre.

Studiuesit e Nicosa besojnë se ky hulumtim mbështetet nga “korniza teorike evolucionare”, si dhe studimet e mëparshme që kanë treguar se prindërit dhe anëtarët e familjes mbajnë një “interes të fortë në vendimet e çiftëzimit të fëmijëve të tyre”. 

Për shembull, nëse një prind nuk miraton partnerin e fëmijës së tyre, ata “ka të ngjarë të ndërhyjnë, duke përdorur taktika manipulimi … për të përfunduar marrëdhënien”.

Njerëzit gjithashtu kanë më pak gjasa të zgjedhin partnerin e tyre mbi miqtë e tyre, pasi “njerëzit marrin mbështetje të konsiderueshme emocionale dhe materiale” nga shokët e tyre dhe nuk duan të rrezikojnë të humbasin shoqërinë platonike.


TË NGJASHME