HomeShëndeti

Studim: Veganët, më pak të rrezikuar nga Covid-19 sesa ngrënësit e mishit

Hulumtimi gjeti marrëdhënie midis dietës dhe cenueshmërisë ndaj koronavirusit.

Një studim i ri ka zbuluar se njerëzit që gëzojnë një dietë të bazuar në bimë si vegjetarianët dhe veganët ose marrin peshk si burimi i tyre i vetëm i mishit kanë shumë më pak të ngjarë të kontraktojnë Covid-19 të rëndë.

Sipas gjetjeve të botuara në BMJ Nutrition, Prevention and Health, i cili shqyrtoi të dhënat nga punonjësit e kujdesit shëndetësor në gjashtë vende, përfshirë MB, vegjetarianët kanë 73 përqind më pak të ngjarë të goditen nga koronavirusi ndërsa konsumatorët e rregullt të peshkut kishin 59 përqind më pak të ngjarë të sëmureshin sesa ata që hanin mish të kuq dhe të bardhë.

Dietat me pak karbohidrate dhe proteina të larta duket se janë të lidhura me një shans në rritje të prekjes nga një sëmundje mesatare deri e rëndë, megjithëse gjetjet nuk ishin statistikisht të rëndësishme.

Pjesëmarrësve u kërkua të marrin në konsideratë dietën që kishin gjatë vitit para Covid dhe iu dhanë 11 zgjedhje: ushqime të plota, dietë me bazë bimore; dieta keto; dietë vegjetariane; dietë mesdhetare; dieta peskatare; dietë paleolitike; dietë me pak yndyrë; dietë me karbohidrate të ulëta; dietë me proteina të larta; të tjera; asnjë nga të sipërmet.

Ndër 568 të anketuar që raportuan se kishin qenë më parë të sëmurë, vetëm 41 thanë se kishin ndjekur një dietë me bazë bimore ndërsa vetëm 46 ishin sëmurë pasi kishin ndjekur një dietë bimore ose peskatariane.

Autorët, të udhëhequr nga një ekip në SH.B.A., shkruajnë: “Në gjashtë vende, dietat me bazë bimore ose dietat peskatariane shoqëroheshin me shanse më të ulëta të moderuar deri në të rëndë të Covid-19. Këto modele diete mund të konsiderohen për mbrojtje kundër Covid-19 të rëndë. Dietat me bazë bimore ose dietat peskatariane janë modele të shëndetshme dietike, të cilat mund të merren parasysh për mbrojtje kundër Covid-19 të rëndë.”

Gunter Kuhnle, profesor i të ushqyerit dhe shkencës së ushqimit në Universitetin e Reading, tha: “Që nga fillimi i pandemisë, ka pasur shumë spekulime në lidhje me ndikimin e dietës në rrezikun e sëmundjes.

“Ky studim përpiqet t’i përgjigjet kësaj pyetjeje, por ka një numër kufizimesh që duhet të merren parasysh: Studimi u mbështet plotësisht në vetë-raportimin, dhe shumë të dhëna kanë treguar që marrja e vetë-raportuar e dietës është e pabesueshme. Në këtë studim, pjesëmarrësit u pyetën për dietën e tyre pasi u diagnostikuan me Covid-19, dhe kjo mund të çojë në keq raportim të mëtejshëm, veçanërisht midis pjesëmarrësve të cilët janë të interesuar në një lidhje të mundshme midis dietës dhe sëmundjes. Më në fund, studimi është kryer në vende të ndryshme me dieta gjerësisht të ndryshme – një dietë me bazë bimore në Spanjë ose Itali ka të ngjarë të jetë e ndryshme nga një dietë kryesisht me bazë bimore në Gjermani ose MB.”

Profesori Francois Balloux i Institutit të Gjenetikës UCL tha: “Studimi raporton se mjekët që hanë dieta bimore ose peskatariane priren të jenë në rrezik dukshëm më të ulët për të shfaqur simptoma të rënda Covid-19 pas infeksionit.

“Në të vërtetë, variablat e pa llogaritur të jetesës, të ndërlidhura me dietën mund të ndikojnë në shëndetin e përgjithshëm të subjekteve të studimit, dhe kështu sa mirë ata e përballuan infeksionin Covid-19.”

Një dietë vegane përmban vetëm bimë të tilla si perime, drithëra, arra dhe fruta dhe ushqime të bëra nga bimë, sipas udhëzuesit Eatwell. Veganët nuk hanë ushqime që vijnë nga kafshët, përfshirë produktet e qumështit dhe vezët.


TË NGJASHME