HomeShëndeti

Studimi paralajmëron, të ecurit ose të vrapuarit jashtë mund të shpërndajë COVID-19

Raportet thonë se njerëzit që vrapojnë dhe ngasin biçikletat e tyre mund të shpërndajnë dhe të ekspozohen ndaj sëmundjes COVID-19 përmes diçkaje të quajtur vija e rrëshqitjes.

Vija e rrëshqitjes është një zonë prapa një objekti në lëvizje, në të cilën një rrjedhje e lëngut po lëviz me shpejtësi të krahasueshme me objektin lëvizës, në lidhje me lëngjet e ambientit nëpër të cilin po lëviz objekti. Njerëzit mund të sëmuren edhe nëse ata po praktikojnë distancimin shoqëror në mënyrën që rekomanduan autoritetet.

Realiteti i trishtë është se njerëzit janë ende duke dalë jashtë, pavarësisht nga zyrtarët shtetëror dhe kombëtar duke u thënë atyre të strehohen. Dhe një studim konfirmon se me ta duke bërë ushtrime në publik, ata pa dashje përhapin koronavirusin.

“Spërklat e pështymës që nxirren nga dikush – edhe nëse personi kollitet ose teshtit, por vetëm nxjerrja e frymës është e mjaftueshme,” shpjegoi Bert Blocken, profesor i inxhinierisë civile në Universitetin e Teknologjisë Eindhoven në Hollandë, në studimin e tij.

“Këto pika janë shumë të lehta,” shtoi Blocken. “Ata do të qëndrojnë prapa në ajër dhe u duhet kohë për t’u qetësuar. Nëse ata nuk do të marrin kohën për t’u vendosur, sepse një person tjetër fillon të vrapojë pas jush, personi tjetër thjesht do të ecë nëpër një re të dendur pikash. “

Kjo është problematike pasi shumë njerëz po vrapojnë lart e poshtë rrugëve në komunitet dhe jo në rrugët e duhura.

Sipas Philadelphia Inquirer, vrapuesit mund ta hedhin virusin më larg se 1 metër, duke e lënë pothuajse të pamundur ta shmangni virusin nëse dikush ecën pas jush gjatë ushtrimit të tij.

Studimi thotë, “Nëse dikush nxjerr ajër, kollitet ose teshtit gjatë ecjes, vrapimit ose çiklizmit, shumica e spërklave që ndodhen në frymën tuaj mbeten në ajër dhe mund të merren nga personi që po vrapon pas jush.”

Kjo duhet të jetë një arsye më shumë për të qëndruar në shtëpi!

©G.T/GotaNews


TË NGJASHME