HomeLifestyle

Studimi zbulon: Ata që vuajnë nga kjo sindromë janë krijues në punën e tyre

Një studim i ri zbulon se njerëzit me “sindromën mashtruese” kanë aftësi më të mira ndërpersonale dhe mund t’i bëjnë ata punonjës më të mirë.

Studimi i kryer nga psikologia Basma Tawfiq, në MIT Sloan School of Management në Kembrixh, Massachusetts, konfirmoi se njerëzit me këtë sindromë zakonisht ndjejnë ankth, stres dhe ndjenja të vetëvlerësimit të ulët, por u zbulua se këta faktorë mund të çojnë në punonjës në nivele më të mira të performancës.

Ajo shpjegoi se njerëzit me sindromën priren të mendojnë për veten si “mashtrues”, kur në të vërtetë nuk janë dhe janë të prirur të përmirësojnë performancën e tyre dhe të fitojnë miratimin e atyre që i rrethojnë nga kolegët dhe eprorët.

Ndërkohë, ajo vuri në dukje se “sindroma imposter” mund të veprojë si “argjendi”, ose në kuptimin e një gurthemeli, se mund të kontribuojë në sukses në një farë mënyre, duke treguar se ndoshta njerëzit që vuajnë prej saj janë më të përshtatshmit për të punuar.

Në të njëjtën kohë, rezultatet zbuluan disa pika negative, duke përfshirë se mendimet e “sindromës mashtruese” mund të pengojnë përpjekjet e atyre që vuajnë nga ajo, pasi ata mund të mos jenë në gjendje të ndihmojnë vërtet veten kur bëhet fjalë për të bërë punën e tyre sa më mirë.

Në një eksperiment të dytë, profesoresha Tawfiq dhe ekipi i saj hulumtues vlerësuan nivelet e “sindromës mashtruese” midis një numri mjèkësh të trajnuar dhe testuan ndikimin e tij në marrëdhëniet e tyre me pacientë të rremë.

Rezultatet zbuluan se klinicistët me nivele më të larta të sindromës kishin më shumë gjasa të bënin deklarata duke pranuar dhimbjen e pacientit, të bënin pyetje pasuese, të tundnin kokën dhe duart, të bënin kontakt me sy dhe të flisnin me një ton të këndshëm.

Ajo gjithashtu thekson se njerëzit me sindromën në të gjitha llojet e profesioneve – jo vetëm punonjësit e zyrës – në mënyrë të pandërgjegjshme përpiqen të kompensojnë ndjenjën e tyre të perceptuar të “papërshtatshmërisë dhe vetëbesimit” duke qenë personazhe dhe të lehtë për t’u trajtuar.


TË NGJASHME