HomePsikologji

Të kundërtat tërhiqen! Sa e vërtetë është kjo në një lidhje?

Të gjithë e kemi dëgjuar të paktën një herë shprehjen e famshme se “të kundërtat tërhiqen”.

Edhe filmat apo libra të ndryshëm flasin shpesh për fenomenin e të kundërtave. Edhe në showbiz kemi raste të tilla: Miley Cyrus dhe Liam Hemsworth ose Chrissy Teigen dhe John Legend, janë çiftet që duket se kanë shije, personalitete dhe vlera të kundërta.

Por çfarë thonë profesionistët për këtë temë? Në mënyrë të veçantë, edhe nëse partnerët tërhiqen, a mund të qëndrojnë së bashku për një kohë të gjatë?

Shana B. Diskant është terapistja më e njohur e çështjeve martesore në Los Angeles. Ajo merret me krizat e marrëdhënieve, kështu që e di se sa e zakonshme është që çiftet të përjetojnë konflikte për shkak të dallimeve të tyre. Kjo tregon se përfshirja romantike me të ashtuquajturin “të kundërtin” nuk duhet të jetë një problem në vete.

“Çdo partneritet është i ndryshëm, dhe ndonjëherë dallimet tuaja në të vërtetë mund të jenë një përfitim i madh“, shprehet terapistja Diskant.

Kur shikojmë një person, automatikisht fillojmë të ndjejmë interes për të mësuar nëse është shumë ndryshe nga ne, për shumë arsye, por mbi të gjitha sepse na tregon diçka për një të panjohur, një të re në historinë e tij, personalitetin e tij, një botë e cila nuk na përket dhe jemi të interesuar ta njohim.

Pa marrë parasysh se nëse lidhja juaj bie, Diskant thekson se çdo çift duhet të zhvillojë aftësi të forta për zgjidhjen e konflikteve. Dhe nëse keni dallime që bien shumë në sy, përpiquni të përqëndroheni në atë që secili prej jush po shfaq.

“Qëllimi i vërtetë është të kuptojmë se si mund të pranohen dhe përdoren dallimet tona”, thotë ajo. “Një person është kuzhinier më i mirë dhe tjetri është më i mirë në larjen e enëve? Përqafoni këto dallime në vend që ta shtyni personin tjetër që të ndjekë një kurs gatimi ose për të mësuar mënyrën më të mirë për të pastruar një tenxhere.”

Pra, shprehja “të kundërtat tërhiqen” sipas terapistes Diskant, vlen!


TË NGJASHME