HomeShëndeti

Të ngrënit intuitiv është më e mirë se çdo dietë tjetër

Parimet e të ngrënit intuitiv nuk i ngjajnë asnjë diete. Shumë njerëz pretendojnë se kufizimi i ushqimit është një mënyrë joefektive dhe e pashëndetshme për të humbur peshë. Profesori Steve Hawks nga Universiteti Brigham Young humbi më shumë se 45 lb duke përdorur parimet e të ngrënit intuitiv. Që atëherë, kjo mënyrë dhe dietat është bërë edhe më e popullarizuar.

Parimi 1: Refuzoni mentalitetin e dietës!

Gjëja kryesore është të refuzoni çdo kontroll të jashtëm mbi ngrënien tuaj dhe të pajtoheni me besimin se ekziston vetëm një kontroll i brendshëm ndjenja juaj e urisë.

What Is Intuitive Eating and Why It Is Better Than Any Other Diet

Parimi 2: Dëgjo urinë tënde!

Në përputhje me këtë parim, ju duhet të hani sa më shpejt që të ndjeheni të uritur. Ju nuk keni nevojë të prisni derisa uria juaj të bëhet shumë e fortë sepse uria mund t’ju bëjë të hani më shumë.

What Is Intuitive Eating and Why It Is Better Than Any Other Diet

Parimi 3: Respektoni plotësinë tuaj!

Është e rëndësishme të dëgjoni trupin tuaj gjatë ngrënies dhe të ndaloni kur është e nevojshme. Ndjenja juaj e plotësisë duhet të jetë e rehatshme dhe stomaku juaj nuk duhet të ndihet shumë i ngushtë. Për të dëgjuar këtë sinjal, përpiquni të bëni pauza të shkurtra gjatë vaktit. Ju duhet të ndaloni të hahet edhe nëse ende ka ushqim në pjatë.

What Is Intuitive Eating and Why It Is Better Than Any Other Diet

Parimi 4: Ndaloni kontrollin e menusë tuaj!

Harroni pohimet se ushqimi mund të jetë “me pak yndyrë”, “i mirë” ose “i keq”. Ju duhet të kuptoni se ushqimi nuk është armiku juaj dhe se është shoku juaj ju sjell energji dhe ngopje. Nga të gjitha kriteret që keni përdorur për të zgjedhur ushqimin tuaj, lini vetëm një – ju duhet të hani pikërisht atë që dëshironi në atë moment të veçantë.

What Is Intuitive Eating and Why It Is Better Than Any Other Diet

Parimi 5: Bëhuni miq me ushqimin!

Mos kini frikë nga ushqimi dhe mos e trajtoni si një armik që po ju mban juve të merrni trupin që dëshironi. Lejoni trupin tuaj që t’ju dërgojë sinjale dhe t’i dëgjojë ato sinjale duke i dhënë asaj ushqimet që ai dëshiron. Frutat e ndaluara shijojnë më ëmbël. Nëse vazhdimisht e detyroni veten të refuzojë atë që dëshironi më shumë, mund të hani më shumë nga ushqimet e tjera e të shtoni peshë.

What Is Intuitive Eating and Why It Is Better Than Any Other Diet

Parimi 6: Shijoni ushqimin e shijshëm!

Është e rëndësishme të shijoni pjatat dhe ushqimet e shijshme. Kushtojini vëmendje mënyrës së paraqitjes së ushqimit. Mësoni si të shijoni aromën dhe shijen e çdo pjese të ushqimit që hani. Kur hani diçka që ju pëlqen, kënaqësia që merrni nga ushqimi rritet në ndërsa në të njëjtën kohë, ndjenja e plotësisë vjen më shpejt.

Parimi 7: Mos hani për rehati!

Shumë njerëz që luftojnë me mbipeshën trajtojnë veten dhe lehtësojnë stresin e tyre duke e tepruar. Ndërsa logjikisht, shumica e njerëzve e kuptojnë se ngrënia nuk do të bëjë që problemet të largohen, ajo funksionon si një lloj anestezioni mendor i cili mund të çojë në probleme shumë serioze shëndetësore. Mos i zgjidh problemet e tua emocionale me ushqimin. Gjeni mënyra të tjera për të ngritur shpirtrat tuaj dhe për të inkurajuar veten.

What Is Intuitive Eating and Why It Is Better Than Any Other Diet

Parimi 8: Pranoni trupin tuaj!

Kjo mund të jetë një nga gjërat më të vështira për t’u bërë për dikë që është i vendosur të humbasë peshë që të duket më mirë. Është e rëndësishme të mësoni të mos kritikoni dhe urreni trupin tuaj. Mësoni ta pranoni ashtu si është dhe respektoni atë. Duajeni me të vërtetë dhe jini mirënjohës për të sepse në fund të fundit, ju keni vetëm një trup për pjesën tjetër të jetës tuaj dhe është e rëndësishme të kujdeseni për të.

What Is Intuitive Eating and Why It Is Better Than Any Other Diet

Parimi 9: Zgjidhni aktivitete fizike që ju pëlqejnë!

Kur zgjidhni ushqim intuitiv, është e rëndësishme të ndaloni trajtimin e ushtrimeve fizike vetëm si një metodë për të luftuar peshën e tepërt. Aktiviteti fizik ju siguron energji dhe ju heq gjendjen shpirtërore. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të zgjidhni të kaloni kohën tuaj duke bërë atë që kënaqeni, në mënyrë që të mund të digjni dhjamin, pa u përqëndruar me vetëdije në vuajtjet përmes dhimbjeve të muskujve, në mënyrë që të humbni peshë.
Ju nuk keni nevojë të shkoni në një palestër nëse e urreni atë dhe gjithmonë kërkoni një arsye për ta shmangur atë ndërsa fajësoni veten për të më pas. Kur e detyroni veten të bëni diçka, ju filloni ta urreni atë. Pra, zgjidhni aktivitetet që ju sjellin gëzim vetëm në këtë rast ato do të jenë efektive.

Parimi 10: Respektoni shëndetin tuaj!

Gjëja kryesore për këtë parim është që përgjithësisht të kujdeseni për trupin tuaj. Nuk ka dietë perfekte për t’ju mbajtur të shëndetshëm por duhet të keni parasysh atë që hani në baza afatgjatë. Zgjidhni ushqime që janë të shëndetshme për trupin tuaj dhe të shijshëm në të njëjtën kohë.

What Is Intuitive Eating and Why It Is Better Than Any Other Diet

TË NGJASHME