HomeShëndeti

Teknika që eliminon ankthin menjëherë

Pse është kaq e vështirë të përballosh ankthin? Ne kemi dëgjuar dhe lexuar gjithçka për frymëmarrjen, meditimin dhe vizualizimin, por duket e pamundur. Shumë njerëz pajtohen, siç reflektohet nga rritja e përdorimit të ilaçeve për të trajtuar simptomat e ankthit.

A ju ka shkuar në mendje kjo gjë, apo tashmë jeni duke hequr ankthin me Xanax, Valium, ose pak verë në fund të ditës? Në trajtimin e ankthit, është e zakonshme të kesh një ndjenjë shkëputjeje nga vetja.

Qoftë nga ndjenja e mbingarkuar apo e pafuqisë, është një humbje e vetë-efikasitetit. Dhe për t’i komplikuar gjërat, zakonisht është në një nivel të pavetëdijshëm. Por trajnimi i ndërgjegjes është një pjesë efektive e procesit të rilidhjes dhe zgjidhjes për zvogëlimin e ankthit.

Shpesh, burimi i vërtetë i ankthit maskohet, ndoshta si bezdi të vogla ose thjesht një “humor i keq”. Në qetësi, ne zbulojmë shqetësimet dhe frikën reale, dhe duke e thyer këtë bëhet më e menaxhueshme.  Sidoqoftë, teknikat e zvogëlimit të ankthit në trajnimin e ndërgjegjes duhet të kultivohen çdo ditë. Është si ta ndërtosh atë në sistemin tënd kështu që ta kesh kur të kesh nevojë ta thërrasësh. 

Kur jeni njohur me ndjenjën e një gjendjeje shpirtërore të qetë, kjo do t’ju shërbejë në kohë stresuese. Dhe nga ajo gjendje shpirtërore vjen qartësia, perspektiva dhe siguria se gjithçka është mirë dhe e menaxhueshme. Por paralajmërim: është e pamundur t’i përdorni këto teknika në nivele të larta ankthi nëse nuk i keni kultivuar ato tashmë.

Të gjitha gjërat e mira për të cilat keni mësuar – teknikat e frymëmarrjes , meditimi, vizualizimet – janë të padobishme nëse nuk e keni praktikuar atë në mënyrë të vazhdueshme dhe e njihni nga afër. Kur koka juaj po rrotullohet dhe trupi juaj po shtrëngohet, nuk është koha për të përdorur një mjet me të cilin nuk jeni njohur.

Pra, ja se si të zvogëloni ankthin.  Kjo mund të bëhet nga kushdo në çdo kohë, por ja se si ta bëni këtë që të funksionojë.

Pavarësisht nëse ndiheni sikur keni nevojë për të, filloni një ritual të përditshëm të ndërgjegjes. Lëreni 20 minuta, dy herë në ditë, për t’u ulur qetësisht në qetësi. Merrni frymë, vëzhgoni, meditoni, bëni një ditar ose ndonjë kombinim që punon për ju. Bëni këtë vazhdimisht për 30 ditë. Vini re se si nivelet e ankthit tuaj do ndryshojnë. 

Një teknikë e zakonshme e frymëmarrjes është frymëmarrja 4-sekondëshe. Frymëmarrja 4-sekondëshe funksionon duke marrë frymë për katër sekonda, duke mbajtur për katër sekonda dhe duke nxjerrë për katër sekonda, pastaj duke pushuar për katër sekonda. Kjo ndihmon për të ngadalësuar rrahjet e zemrës dhe për të ripërqendruar veten. Teknikat e frymëmarrjes mund të bëhen vetëm ose brenda ndërmjetësimit. 

Pastaj, vazhdo ta bësh sërish. Është një mënyrë jetese, jo një kurë e shpejtë. Çdo herë do të jetë ndryshe prandaj vëzhgoni veten në këto momente. Lidhu me veten, kur humbasim kontaktin me veten, bota rrotullohet mbi ne.


TË NGJASHME