HomeSociale

Thellohet skandali me prodhimet bujqësore

Frutat dhe perimet që shiten për tregun vendas nga pikat e grumbullimit në Lushnje, nuk kontrollohen për përmbajtjen e elementeve të dëmshme për organizmin e njeriut. E kundërta ndodh për mallrat që dalin jashtë vendit.

Pikat e eksporteve kontrollohen nga vetë eksportuesit nëpërmjet kësaj aparature për nivelin e nitriteve. Nëse ato janë të larta, ngarkesa kthehet mbrapsht, me shumë gjasë për të përfunduar në tregjet shqiptare, e më pas në tavolinat tona.

Një analizë më e detajuar u kryhet ngarkesave në pikat doganore nga shteti ku ato eksportohen.

Ndryshe ndodh për prodhimet bujqësore që përfundojnë në tregjet tona. Tregtarët nuk kanë asnjë fletë analize për garancinë e produkteve që shesin. Ndërsa qytetarët ndihen tërësisht të pasigurt.

Janë 32 pika eksporti të ngritura në Lushnje dhe produktet e tyre nuk kalojnë jashtë vendit pa analizat fiziko kimike.

160 mijë ton fruta dhe perime prodhohen në një vit në Lushnje. Nga kjo sasi, 120 mijë ton shkon për eksport dhe 40 mijë ton janë për tregun vendas. Moskryerja ka bërë që në tregjet shqiptare të përfundojnë produkte me nivele skandaloze të nitratit.

Në disa teste të kryera, rezultoi se vetëm për pjeprin, niveli i nitratit arrinte deri në 850 miligramë për kilogramë, nga 90 miligramë që është norma maksimale e lejuar.


TË NGJASHME