HomeLajme

Tiranë-Prishtinë pa tarifa telefonike, si do të jetë skema

Që në nisje të vitit të ardhshëm, në takimin e drejtuesve të Ballkanit Perëndimor, do të diskutohet drafti final për arritjen e roaming falas në 6 shtetet e Ballkanit.

Sipas një njoftimi të fundit të Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), më 25 janar pritet mbledhja, e cila do t’u paraprijë një takimi final në prill, periudhë e cila konsiderohet si e nevojshme për të përmbushur të gjithë procedurat për projektin Roaming Rajonal.

Përfaqësuesit e ekonomive nga Ballkani Perëndimor u mblodhën javën e shkuar në Bruksel për të diskutuar mbi Marrëveshjen e Re të Roaming Rajonal (RRA), në takimin e Politikës së Roaming të Ballkanit Perëndimor të organizuar nga Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC).

Takimi që mblodhi përfaqësues të Ministrive të TIK-ut dhe Rregullatorëve të Telekomunikacionit nga ekonomitë e BB-së, në prani të përfaqësuesve të Drejtorisë së Përgjithshme për Rrjetet, Përmbajtjen dhe Teknologjinë e Komunikimit (DG CONNECT) dhe Drejtorisë së Përgjithshme për Negocimet e Zgjerimit (DG NEAR) , diskutuan draftin e fundit për projektin.

“Pjesëmarrësit diskutuan në mënyrë aktive dhe konstruktive duke bërë avancim të rëndësishëm në parimet dhe objektivat kryesore të parashtruara në draftin e RRA që synonin futjen e regjimit të Romës (RLAH) në rajonin e Ballkanit Perëndimor brenda një periudhe të përcaktuar kalimtare. Pjesëmarrësit ranë dakord për nevojën e një takimi të rregullatorëve nga BB6 në janar 2019 dhe diskutuan aspektet teknike lidhur me futjen e normave ndërkombëtare të terminimit të celularëve (MTR), politikat e përdorimit të drejtë për RLAH, të përafruara me politikën e BE-së etj.”- bën me dije RÇ, gjatë këtij takimi , i cili parapriu atë të planifikuar për më 25 janar 2019.

Sipas rishikimeve, rajoni duhet:

  1. Të vazhdojë drejt reduktimit të tarifave të roamingut në të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor dhe marrëveshjen e re / për të rishikuar roaming rajonale;
  2. Negociata të plota për njohjen reciproke të kualifikimeve profesionale dhe të nënshkruajë marrëveshjen për të, si dhe bien dakord mbi modelin për njohjen e kualifikimeve akademike;
  3. Si dhe të iniciojë zbatimin e reformave të investimeve në përputhje me RIRA, me aktivitetet e para të planifikuara të investimeve të realizuara (përfshirë turizmin)./gazetadita

TË NGJASHME