HomeSport

Tokyo 2020: Çfarë është Ekipi Olimpik i Refugjatëve?

Lojërat Olimpike Tokyo 2020 janë duke u zhvilluar, me më shumë se 11,000 atletë që përfaqësojnë 206 vende. Një ekip që mund të ketë tërhequr vëmendjen tuaj është Ekipi Olimpik i Refugjatëve.

Në vend që të përfaqësojë një vend individual, kjo skuadër përbëhet nga atletë nga 11 vende që tani jetojnë dhe stërviten në 13 vende pritëse.

Kjo është hera e dytë që ekipi i refugjatëve do të konkurrojë. Hera e parë ishte në Lojërat Olimpike Verore në Rio de Janeiro, Brazil, në 2016.

Ekipi është rritur në madhësi që nga viti 2016, nga 10 në 29 anëtarë. Ky është gjithashtu viti i parë që ekziston një Ekip Paraolimpik i Refugjatëve.

Çfarë është një refugjat?

Refugjat është një person i cili është detyruar të largohet nga vendi i tyre për t’i shpëtuar luftës, persekutimit ose katastrofës natyrore.

Çdo vit, miliona njerëz në të gjithë botën detyrohen të lënë shtëpitë dhe jetën e tyre prapa në kërkim të një jete të re diku të sigurt.

Yusra MardiniNotarja Yusra Mardini garoi në ekipin Olimpik të Refugjatëve në 2016 dhe do të kthehet për lojërat e saj të dyta. Mardini, e cila tani jeton në Gjermani, u arratis nga një luftë civile në shtëpinë e saj në Siri në gusht të 2015

Në 2015, Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC) krijoi një Fond të Emergjencës së Refugjatëve për të ndihmuar në sjelljen e refugjatëve në sport. Ata gjithashtu krijuan ekipin Olimpik të Refugjatëve për të lejuar atletët refugjatë të garojnë në Lojërat Olimpike në Rio de Janeiro në 2016.

Kjo ishte në përgjigje të krizës në rritje me të cilën përballen miliona njerëz.

“Ky do të jetë një simbol i shpresës për të gjithë refugjatët në botë dhe do ta bëjë botën më të vetëdijshme për madhësinë e kësaj krize. Është gjithashtu një sinjal për bashkësinë ndërkombëtare që refugjatët janë qeniet tona njerëzore dhe janë një pasuri e shoqërisë,” Thomas Bach, presidenti i Komitetit Olimpik Ndërkombëtar.

Në vitin 2015, 65 milionë njerëz në të gjithë botën u desh të linin shtëpitë e tyre si rezultat i konfliktit ose katastrofës natyrore. Në atë vit, më shumë se një milionë refugjatë hynë në Evropë pasi ikën nga luftërat në Lindjen e Mesme, Afrikë dhe Azinë Qendrore.

Krijimi i Ekipit të Refugjatëve u krijua për të dërguar një mesazh shprese për miliona refugjatë në të gjithë botën. 10 atletët që garuan në Rio de Janeiro erdhën nga Siria, Sudani i Jugut, Republika Demokratike e Kongos dhe Etiopia.

Abdullah-SediqiAbdullah Sediqi garoi në taekwondo në Lojërat Olimpike Tokyo 2020 si pjesë e ekipit Olimpik të Refugjatëve IOC. Ai iku nga shtëpia e tij në Afganistan katër vjet më parë dhe tani jeton në Belgjikë

Pas suksesit të ekipit 2016, IOC vendosi të hyjë në një ekip refugjatësh IOC në lojërat 2020 Tokyo. 29 olimpistët në ekip vijnë nga Siria, Republika Demokratike e Kongos, Sudani i Jugut, Eritrea, Venezuela, Irani, Afganistani dhe Kameruni.

Shumë nga këto vende janë duke përjetuar konflikte ose luftëra civile, duke e bërë shumë të rrezikshme që atletët të kthehen në kombet e tyre.

Ekipi do të garojë në 12 sporte, duke përfshirë atletikë, badminton, boks, kanoe, çiklizëm, xhudo, karate, taekwondo, qitje, not, peshëngritje dhe mundje.


TË NGJASHME