HomeSociale

Trafiku i drogës Shqipëri – Itali, media italiane: Ja lidhjet mes familjeve mafioze të dy vendeve

Trafiku i drogës që bëhet mes Shqipërisë dhe Italisë nuk është një gjë e re, ndërsa mediat italiane vijojnë të shkruajnë për të. 

Në një artikull të “Primopianomolise” flitet për rrugët e trafikut me sdy vendeve dhe lidhjet mes familjeve mafioze.

Sipas “Primopianomolise” familjet mafioze vazhdojnë të veprojnë në mënyrë të pavarur, por bashkëpunojnë me njëri-tjetrin për të ndarë territorin dhe fitimet e paligjshme. “Ata kanë një “drejtim të përbashkët kriminal”, veçanërisht në fushën e trafikimit dhe trajtimit të drogës, i cili përqendrohet kryesisht në zonën bregdetare. Ata janë mafitë e reja, organizatat kriminale dhe rrjetet e korruptuara që nga Isernia në Termoli, duke kaluar nëpër Campobasso, e në heshtje vazhdojnë të ndikojnë në jetën e qytetarëve dhe operatorëve ekonomikë”, shkruhet në artikkull.

Mafiat e njohura italiane si Ndragheta dhe Camorra vazhdojnë të bashkëpunojnë me mafia të rëndësishme të tjera si ajo shqiptare dhe nigeriane, sidomos në trafik droge. Ndërsa citon raportet e fundit, në artikull thuhet se zona e Molisë, është zona e “pushtimit të mafias shqiptare”, ku lidhja me mafian italiane sa vjen edhe forcohet.

Grupet kriminale shqiptare gjithashtu kanë ndarë zonat e influencës. Zona bregdetare e Shqipërisë ku shtrihen qytetet Fier, Vlorë dhe Durrës kontrollohet, për shembull, nga familjet Hasani dhe Shabani, të cilët e shtrijnë kontrollin mbi kryeqytetin Tiranë dhe përfaqësojnë një grup kriminal të shquar që gjatë viteve ka arritur të dallojë veten nga të tjerët. Familje mafioze veçanërisht në trafikimin e drogës, njerëzve, organeve njerëzore dhe armëve. Ata kanë një rrjet ndërkombëtar të qëndrueshëm dhe të provuar në Itali.

Klani i Gjokës luan një rol të shkëlqyeshëm në qytetin e Durrësit dhe në territoret fqinje, pikërisht në zonën ndërmjet fshatrave Sallmone, Shijak dhe Xhafzotaj. Klani udhëhiqet nga Dashmir Gjoka, i cili mburret me marrëdhëniet politike, e përdor sektorin e ndërtimit si një mjet ligjor për pastrimin e parave nga trafiku i drogës dhe armëve.

Në qytetin e Katund Sukth pushteti kriminal përfaqësohet nga klani Xhajka, i udhëhequr nga Ilir Xhajka, protagonist i një kontrast historik me klanin Maloku. Ky klan përfshihet në trafik të ndryshëm të paligjshëm si në Shqipëri dhe në Itali.

Familjet e tjera të rëndësishme në zonën qendrore veriore të vendit janë Halkaj, Caushi, Shehu dhe Kakami.

Agim Gashi është një figurë kriminale që përfshin jo vetëm Italinë. Ai drejtoi organizimin e tij të trafikimit të narkotikëve nëpërmjet mbulimit të restoranteve, agjencive të pasurive të paluajtshme dhe objekteve të tjera të përshtatshme

Alfred Shkurti, i njohur si Aldo Bare, ishte një tregtar shqiptar i drogës, i arrestuar në Itali. Rrjeti i Shkurtit u zhvillua përgjatë rrugës që lidh Shqipërinë me Italinë dhe për këtë arsye shumë anëtarë të organizatës së tij u arrestuan brenda kufijve italianë.

Rrugët kryesore të trafikut të drogës nga Shqipëria në Itali sot janë dy:

1) Vlorë – Otranto – Taranto – A14 – Molise – Abruzzo – Marche – Emilia Romagna – Lombardia;

2) Durrës – Bari – A14 – Molise – Abruzzo – Marche – Emilia Romagna – Lombardia.

Sipas portalit, klanet shqiptare kanë arritur të zhvillojnë tregtinë e tyre, duke u bërë sot një forcë e aftë për të kontrolluar sektorë të rëndësishëm të tregut ekonomik italian duke hyrë në një konkurrencë të drejtpërdrejtë me konkurrentët e huaj dhe duke zënë pozicionet e zinxhirit të prodhimit më fitimprurës, por duke siguruar edhe hapësirën e tyre manovruese për njëri-tjetrin.

Droga nga Shqipëria arrin në zonën e Foggirit, dhe shpërndahet në Molise dhe Abruzzo.

Megjithë arrestimet dhe rrëmbimet, mafia shqiptare, thekson portali, nuk ndalet sepse burimet e të ardhurave të këtij trafiku janë vërtet të mëdha.


TË NGJASHME