HomeShëndeti

Tronditëse/ Vdesin 23 njerëz në Norvegji pasi morën vaksinën Pfizer COVID-19

Njëzet e tre njerëz vdiqën në Norvegji brenda disa ditëve nga marrja e dozës së tyre të parë të vaksinës Pfizer COVID-19, nga të gjitha vdekjet, 13 prej tyre ishin pacientë në shtëpinë e të moshuarve, thanë zyrtarët shëndetësorë.

Reagimet e zakonshme ndaj vaksinës, përfshirë ethet dhe të përzierat, “mund të kenë ndikuar në një rezultat fatal në disa pacientë të dobët”, tha Sigurd Hortemo, mjeku kryesor në Agjencinë Norvegjeze të Barnave, në një deklaratë ditën e premte. 

Të 13 pacientët ishin në shtëpinë e të moshuarve dhe të gjithë rreth moshës 80-vjeçare. Ndërsa zyrtarët nuk po shprehin shqetësim serioz, ata vazhdojnë të ndjekin udhëzimet e tyre se kush duhet të marrë vaksinën. 

Lajmi vjen pak më shumë se një javë pasi zyrtarët raportuan vdekjet e dy banorëve të shtëpisë së të moshuarve pasi morën vaksinën e Pfizer. 

Sipas shifrave zyrtare, më shumë se 30,000 njerëz në Norvegji kanë marrë vaksinën e parë nga Pfizer ose Moderna në vendin Skandinav që nga fundi i muajit të kaluar,

“Ne nuk jemi të alarmuar nga kjo,” i tha Steinar Madsen, drejtor mjekësor pranë agjencisë, transmetuesit norvegjez NRK. 

“Është mjaft e qartë se këto vaksina kanë shumë pak rrezik, me një përjashtim të vogël për pacientët më të dobët.”

“Mjekët tani duhet të konsiderojnë me kujdes se kush duhet të vaksinohet,” shtoi ai. “Ata që janë shumë të dobët dhe në fund të jetës së tyre mund të vaksinohen pas një vlerësimi individual.”

Agjencia njoftoi të enjten se një total prej 29 personash kishin pësuar efekte anësore, përfshirë 13 personat që ndërruan jetë. 

Njëzet e një gra dhe tetë burra përjetuan efekte anësore, thanë zyrtarët.

Përveç atyre që vdiqën, nëntë patën efekte anësore serioze – përfshirë reagime alergjike, shqetësime të forta dhe ethe të forta – ndërsa shtatë të tjerë patën efekte anësore më pak të rënda, përfshirë dhimbje të forta në vendin e injektimit.

Në total, më shumë se 57,000 raste dhe 500 vdekje të lidhura me koronavirus janë raportuar në Norvegji, sipas Universitetit Johns Hopkins.

Zyrtarët shëndetësorë vunë në dukje se rreth 400 njerëz vdesin çdo javë në shtëpitë e të moshuarve.

Një përfaqësues i Pfizer tha se gjigandi farmaceutik është “i vetëdijshëm për vdekjet e raportuara” pas administrimit të vaksinës në Norvegji dhe po punon me Agjencinë Norvegjeze të Barnave “për të mbledhur të gjitha informacionet përkatëse”.

“Autoritetet Norvegjeze kanë dhënë përparësi në imunizimin e banorëve në shtëpitë e të moshuarve, shumica e të cilëve janë shumë të moshuar dhe disa të tjerë janë më të sëmurë,” tha një zëdhënëse në një deklaratë. 

“[Agjencia Norvegjeze e Mjekësisë konfirmon] numri i incidenteve deri më tani nuk është alarmues në përputhje me pritjet.”

 “Të gjitha vdekjet e raportuara do të vlerësohen plotësisht nga [agjencia] për të përcaktuar nëse këto incidente kanë lidhje me vaksinën,” shtoi ajo. 


TË NGJASHME