HomeSociale

Ulet besimi ndaj vaksinave

Ekspertët paralajmërojnë se mosbesimi publik ndaj vaksinave nënkupton se bota po bën një hap prapa në luftën kundër sëmundjeve infektive vdekjeprurëse, të cilat mund të parandalohen.

Studimi më i madh global mbi qëndrimet ndaj imunizimit tregon se besimi është i ulët në disa rajone.

Analiza ‘Wellcome Trust’ përfshin përgjigjet nga më shumë se 140,000 njerëz në mbi 140 vende.

Organizata Botërore e Shëndetësisë liston hezitim të vaksinave si një nga 10 kërcënimet më të mëdha për shëndetin global.

Sondazhi global zbulon numrin e njerëzve që thonë se kanë pak besim ose aspak besim në vaksinimin.

Ekzistojnë shumë prova shkencore se vaksinimi është mbrojtja më e mirë kundër infeksioneve vdekjeprurëse dhe degraduese, si fruthi.

Vaksinat mbrojnë miliarda njerëz në mbarë botën. Ato kanë hequr plotësisht  sëmundje si lija dhe po shkojnë drejt eleminimit të sëmundjeve të tjera, siç është poliomeliti.

Por disa sëmundje të tjera, të tilla si fruthi, po rikthehen dhe ekspertët thonë se njerëzit që shmangin vaksinat, të nxitur nga frika dhe dezinformimi, është një nga shkaqet kryesore.

Dr Ann Lindstrand, një eksperte e imunizimit në OBSH, tha se gjendja e tanishme ishte jashtëzakonisht serioze.

“Vullneti i vaksinës ka potencialin, të paktën në disa vende, që të pengojnë progresin e vërtetë që bota ka bërë në kontrollimin e sëmundjeve të parandalueshme për vaksina”, tha ajo.

“Çdo ringjallje që shohim në këto sëmundje është një hap i papranueshëm prapa”.


TË NGJASHME