HomeShowbiz

“Unë kam një ëndërr”/ Thëniet më motivuese nga Martin Luther King

Martin Luther King Jr. i lindur më 15 Janar 1929 ishte një ministër dhe aktivist Baptist Amerikan i cili u bë zëdhënësi dhe udhëheqësi më i dukshëm në lëvizjen e të drejtave civile nga 1955 deri në vrasjen e tij në 1968.

Vlerat që ai kishte – pranimi, barazia, protestat jo të dhunshme – kanë bërë jehonë gjatë pesë dekadave që pasuan. Fjalimet e tij ishin të guximshme, triumfuese dhe prekëse.

A e dini se një nga këshilltarët e Martin Luther King i ka rekomanduar që ai të mos përmendë frazën “Unë kam një ëndërr” gjatë fjalimit të tij në shkallët e përmendores së Linkolnit në vitin 1963? Fatmirësisht, King e refuzoi këtë rekomandim.

Ai fjalim dhe shprehjet nga shumë të tjerë na kanë frymëzuar dhe na kanë dhënë forcë për të guxuar e për të ndjekur ëndrrat tona. Këto janë edhe disa prej shprehjet e tij më motivuese:

1. “Asnjë person nuk ka të drejtë të sjellë shi mbi ëndrrat e tua.”

2. “Jetës sonë fillon t’i vijë fundi, ditën që ne heshtim për gjërat që kanë rëndësi.”

3. “Besimi është duke bërë hapin e parë edhe kur nuk mund të shihni të gjitha shkallët.”

4. “Kundër-dhuna është një armë e fuqishme dhe e drejtë. Në të vërtetë, kjo është një armë e veçantë në histori, e cila fisnikëron njeriun që e zotëron atë.”

5. “Ne duhet të zhvillojmë dhe të ruajmë aftësinë për të falur. Kush ka fuqinë për të falur ka fuqinë për të dashur. Ka një të mirë në më të keqen tonë dhe një të keqe në të mirën tonë. Kur e zbulojmë këtë, ne jemi më pak të prirur të urrejmë armiqtë tanë”.

6. “Vlerësimi përfundimtar i një personi nuk është aty ku qëndron në momente komoditeti, por aty ku ai qëndron në kohë sfidash dhe polemikash.”

7. “Në fund, nuk do të kujtojmë fjalët e armiqve tanë, por heshtjen e miqve tanë.”

8. “Historisë do t’i duhet të regjistrojë se tragjedia më e madhe e luftërave të periudhave të tranzicionit social nuk është zhurma e njerëzve të këqij, por heshtja e tmerrshme e njerëzve të mirë.”

9. “Njerëzit dështojnë të bashkohen, sepse kanë frikë nga njëri-tjetri, kanë frikë nga njëri-tjetri sepse nuk e njohin njëri-tjetrin, nuk e njohin njëri-tjetrin, sepse nuk kanë komunikuar me njëri-tjetrin”.

10. “Funksioni i edukimit është të na mësojë të mendojmë intesivisht dhe në mënyrë kritike. Inteligjencë plus karakter – ky është qëllimi i edukimit të vërtetë.”

11. “Vetëm në errësirë mund të shohësh yjet.”

12. “Asnjëherë mos iu nënshtroni tundimit të hidhërimit.”

13. “Ne duhet të pranojmë pakënaqësitë e fundme, por kurrë të mos humbasim shpresën e pafund.”

14. “Pyetja më e vazhdueshme dhe urgjente e jetës është: ‘Çfarë po bën për të tjerët’?”

15. “Ata që nuk janë në kërkim të lumturisë kanë më shumë gjasa ta gjejnë atë, sepse ata që po kërkojnë harrojnë se mënyra më e sigurt për të qenë të lumtur është të kërkojmë lumturi për të tjerët.”

16. “Ërrësira nuk mund ta largojë errësirën: Vetëm drita mund ta bëj atë. Urrejtja nuk mund të largojë urrejtjen: Vetëm dashuria mund ta bëj atë.”

17. “Gjithsecili mund të jetë madhështor… sepse të gjithë mund të shërbejmë. Nuk duhet të kesh një diplomë fakulteti për të qenë i dobishëm. Ju nuk keni nevojë të bëni subjektin tuaj dhe foljen të bien dakord për të shërbyer. Të duhet vetëm një zemër plot me mirësi. Një shpirt që gjeneron vetëm dashuri.”

18. “Mos lejo asnjë njeri të të ulë aq poshtë sa ta urresh.”

19. “Kam vendosur të zgjedh dashurinë… Urrejtja është një barrë shumë e madhe.”

20. “Inteligjencë plus karakter, kjo është arritja e vërtetë e edukimit.”


TË NGJASHME