HomeShëndeti

Vaksina e re Valneva: Gjithçka që duhet të dini për të

Vaksina Valneva që Britania e Madhe anuloi një urdhër dozimi për muajin e kaluar, funksionoi mirë në përgatitjen e sistemit imunitar për të luftuar koronavirusin, sugjerojnë rezultatet e provës së fazës së tretë.

Rezultatet e gjákut nga vullnetarët që morën vaksinën kishin nivele të larta të antitrupave neutralizues kundër virusit pandemik. Ajo tejkaloi vaksinën AstraZeneca në këtë masë në testet kokë më kokë.

Valneva po kërkon miratimin rregullator për vaksinën e saj, të prodhuar në Skoci. Është një vaksinë e tërë e çaktivizuar e virusit, që do të thotë se përmban një version të vdèkur të koronavirusit që nuk mund të shkaktojë sëmúndje. Kjo është e njëjta mënyrë që bëhen vaksinat kundër gripit dhe poliomielitit.

Kompania farmaceutike franceze Valneva tha se vaksina kishte një “normë neutralizuese të serokonversionit të antitrupave mbi 95%” dhe nuk kishte raste të rënda të Covid të parë në gjykim pavarësisht varianteve, të tilla si Delta, që ishin në qarkullim.

Hetuesi kryesor Prof Adam Finn, nga Universiteti i Bristol, tha se rezultatet, të ndara në një deklaratë për shtyp, ishin “mbresëlënëse dhe jashtëzakonisht inkurajuese”.

“Këto rezultate sugjerojnë se ky kandidat për vaksinë është në rrugën e duhur për të luajtur një rol të rëndësishëm në kapërcimin e pandemisë,” tha ai.

Valneva shpreson që fillimisht të miratohet vaksina për ata të moshës midis 18 dhe 55 vjeç, bazuar në gamën e moshës së njerëzve.Kompania tha se ka filluar procesin e miratimit të vaksinës me rregullatorin e shëndetit në Mbretërinë e Bashkuar dhe është duke u përgatitur për të paraqitur një kërkesë në Agjencinë Evropiane të Barnave.

Valneva tha se qeveria e Mbretërisë së Bashkuar i kishte dërguar një njoftim firmës, mbi akúzat për shkelje të marrëveshjes. Prodhuesi i vaksinave mohoi “ashpër” çdo shkelje.

Prof Penny Ward, një ekspert farmaceutik në King’s College London, tha: “Siç e dimë qeveria e Mbretërisë së Bashkuar është në mosmarrëveshje me Valneva që ka anuluar porosinë e Mbretërisë së Bashkuar deri në 100 milion doza, të vendosura nga Task Forca e Vaksinave në vitin 2020, në shtator.


TË NGJASHME