HomeLajme

Vendimtare! Për pak orë kalon asteroidi i rrèzíkshëm pranë nesh

Një asteroid gjigand, më i madh se dy ndërtesa Empire State po vijnë drejt Tokës, por ndryshe nga e ashtuquajtura kometë vrasëse e planetit në filmin e fundit “Don’t Look Up”, ky shkëmb hapësinor është i padëmshëm Tokën.

Asteroidi guror , i njohur si (7482) 1994 PC1, do të kalojë në afërsinë e tij më 18 janar në orën 4:51 pasdite EST (2151 GMT), duke udhëtuar me 70.415 km/h dhe duke u përplasur pranë Tokës në një distancë prej 0,01324 njësi astronomike – 1,2 milion milje (rreth 2 milion kilometra), sipas Dinamikave të Sistemit Diellor të NASA JPL-Caltech (SSD).

Kjo mund të tingëllojë si një distancë e sigurt! Por sipas standardeve kozmike, është afër për një objekt kaq të madh. Asteroidi (7482) 1994 PC1 ka një gjatësi prej 1,100 metra, dhe megjithëse nuk ekziston rreziku i një përplasjeje me Tokën, NASA e klasifikon asteroidin si një objekt potencialisht të rrezikshëm. Ky term përshkruan asteroidët që janë të gjatë mbi 140 m dhe kanë orbita që i mbajnë ato brenda 4.6 milion milje (7.5 milion km) nga orbita e Tokës rreth diellit, sipas Asteroid Watch të NASA-s .

Asteroidi që po afrohet është gjithashtu pjesë e një kategorie më të madhe të shkëmbinjve hapësinorë të njohur si objekte afër Tokës (NEO), të cilët kalojnë rreth 30 milionë milje (50 milionë km) nga shtegu orbital i Tokës. Programi i Vëzhgimeve të NASA-s NEO gjen, identifikon dhe karakterizon këto objekte; teleskopët anketues kanë gjetur afërsisht 28,000 NEO që kanë të paktën 140 m në diametër, dhe rreth 3,000 pamje të reja shtohen çdo vit, sipas Qendrës për Studime të Objekteve Afër Tokës (CNEOS).

Pasi vëzhguesit zbulojnë një asteroid ose kometë afër Tokës, shkencëtarët analizojnë orbitën e objektit për të vlerësuar se sa afër mund t’i afrohet Tokës. Ndonëse mijëra asteroidë dhe kometa po qarkullojnë aktualisht rreth sistemit diellor, objektet në bazën e të dhënave të CNEOS nuk paraqesin kërcënime serioze për ndikimin për 100 vitet e ardhshme ose më shumë, thotë NASA.

Astronomi Robert H. McNaught ishte i pari që vuri re asteroidin (7482) 1994 PC1, më 9 gusht 1994. Më pas shkencëtarë të tjerë gjurmuan udhëtimet e tij të mëparshme nëpër lagjen tonë kozmike duke përdorur vëzhgimet e McNaught për të llogaritur rrugën orbitale të asteroidit, shpejtësinë dhe trajektoren. Ata zbuluan se asteroidi rrotullohet rreth diellit një herë në 572 ditë, dhe ata zbuluan vizitorin në imazhet e teleskopit që shkonin deri në vitin 1974, sipas EarthSky. Dhe më 18 janar, nëse dukshmëria është e mirë, asteroidi do të jetë mjaft i ndritshëm për t’u parë gjatë natës, raportoi EarthSky.

Sado afër që mund të jetë asteroidi më 18 janar, ai u afrua shumë më 17 janar 1933. Atë vit, shkëmbi hapësinor lundroi pranë Tokës në një distancë prej rreth 699,000 milje (1.1 milion km) dhe nuk do të vijë pranë nesh deri në 2105, sipas SSD.


TË NGJASHME