HomeTeknologji

Vetëm nga Facebook/ Zbulohet softueri që parashikon se kush mund të kryejë një krím

Çfarë thonë për ju postimet tuaja në Facebook, kë ndiqni në Instagram dhe me kë ndërveproni më shumë në rrjetet sociale? Sipas startup-it të teknologjisë Voyager Labs, ky informacion mund të ndihmojë pólícinë të kuptojë nëse keni kryer ose planifikoni të kryeni një krím.

Voyager Labs është një nga dhjetëra kompanitë amerikane që janë shfaqur vitet e fundit me teknologjinë që pretendon të shfrytëzojë mediat sociale për të ndihmuar në zgjidhjen dhe parashikimin e krímit.

Duke tërhequr informacione nga çdo pjesë e profileve të ndryshme të mediave sociale të një individi, Voyager ndihmon polícínë të hetojë dhe të vëzhgojë njerëzit duke rindërtuar të gjithë jetën e tyre dixhitale – publike dhe private. Duke u mbështetur në inteligjencën artificiale, pretendon kompania, softueri i saj mund të deshifrojë kuptimin dhe rëndësinë e sjelljes njerëzore në internet dhe mund të përcaktojë nëse subjektet kanë kryer tashmë një krím, mund të kryejnë një krím ose t’u përmbahen ideologjive të caktuara.

Por dokumentet e reja, të marra përmes kërkesave për informacion publik nga Qendra Brennan, një organizatë jofitimprurëse, dhe të ndara me Guardian, tregojnë se supozimet mbi të cilat mbështetet softueri për të nxjerrë këto përfundime mund të bien ndesh me mbrojtjen e amendamentit të parë. Në një rast, Voyager tregoi se e konsideronte përdorimin e një emri në Instagram që tregonte krenarinë arabe ose postimet në Twitter për Islamin si shenja të një prirjeje të mundshme drejt ekstremizmit.

Dokumentet zbulojnë gjithashtu se Voyager promovon një sërë strategjish të dyshimta nga pikëpamja etike për të hyrë në informacionin e përdoruesit, duke përfshirë mundësinë e pólícisë të përdorë persona të rremë për të fituar akses në grupe ose profile private të mediave sociale.


TË NGJASHME