HomeTeknologji

Zbuloni tani se sa fitime në sekondë bëjnë gjigandët e teknologjisë

Grupi i gjigandëve amerikanë të teknologjisë, i njohur si GAFAM, realizoi rreth 300 miliardë dollarë fitime neto gjatë 12 muajve të përfunduar më 30 shtator 2021, pasi gjeneroi të ardhura prej 1.35 trilionë dollarësh.

Kjo vjen pasi kompanitë që përfshijnë Google, Amazon, Facebook, Apple dhe Microsoft kanë përfituar shumë nga bumi në ekonominë dixhitale që nga fillimi i pandemisë, pasi gjigandët amerikanë të teknologjisë demonstruan forcë të madhe financiare gjatë pandemisë.

Dhe krahasuar me 12-mujorin e mëparshëm, fitimet e tyre shpërthýèn, pasi fitimet e Microsoft u rritën me më shumë se 43%, ndërsa fitimet e Amazon u rritën me më shumë se 51%, dhe Meta (ish-Facebook) regjistroi një rritje prej 59%, ndërsa Apple arriti një rritje prej 65% në fitime, dhe Alphabet (kompania mëmë e Google), ishte më në rritje me 98% në fitime.

Ndërsa shumat e mëdha që bëjnë këto kompani janë të shkëputura nga realiteti ynë, kompania gjermane e të dhënave “Statista” ka riformuluar fitimet e gjigandëve të teknologjisë për një periudhë më të shkurtër kohore, në mënyrë që fitimet të krahasohen për sekondë.

Bazuar në fitimin neto të Apple për periudhën nga tetori 2020 deri në shtator 2021, prodhuesi i iPhone fitoi 3000 dollarë për sekondë gjatë kësaj periudhe, duke e lejuar atë të ruajë fronin e saj si kompania më fitimprurëse në botë këtë vit, e ndjekur nga Alphabet dhe Microsoft, ata fitojnë përkatësisht 2,239 dhe 2,153 dollarë çdo sekondë, dhe Meta vjen në vendin e katërt me 1,278 dollarë për sekondë, krahasuar me 833 dollarë për sekondë të Amazon.

Krahasuar me kompanitë e famshme të váksínave, të cilat kanë përfituar nga një bum i patentave të váksínave që ka dyfishuar në mënyrë dramatike fitimet e tyre këtë vit, fitimet e kombinuara të Pfizer, Biontech dhe Moderna do të jenë 1000 dollarë në sekondë për vitin 2021 para taksave.


TË NGJASHME